rubrik fästingar

Fästingar och fästingrelaterade sjukdomar

Allmänt om fästingen
Hur undviker jag att drabbas av ett bett
Hur gör jag om jag får ett fästingbett
När hunden får fästingar
Borrelia, TBE, Ehrlichia
Hur drabbas hundar av sjukdomarna
Ny fästing som invandrat till Sverige

Allmänt om fästingen

sverige Fästingen är inte en insekt utan ett leddjur och därför besläktad med kvalster och andra spindeldjur. Det finns ett tusental olika arter i hela världen, i Sverige finns det för narvarande ett tiotal olika sorter. I Sverige finns de i Götaland, Svealand och kan förkomma längs Norrlandskusten. De gillar inte kalla vintrar därför finns de inte vanligtvis norrut. Det märks även söderut, efter extremt kalla vintrar reduceras antalet fästingar sommaren efter.

Man tror att fästingen har funnits på jorden i 200 miljoner år, men ingen vet till vilken nytta i det ekologiska systemet här i Sverige. Det finns inget djur som har fästingen på sin huvudmeny. De trivs bäst på fuktiga och skuggiga platser, oftast i lövskogsområden med tät undervegetation. Det är en myt att den bara skulle förekomma i alträd. Den sitter oftast högst upp på ett grässtrå och väntar in sitt offer.

Den har inga ögon. Man tror att den förlitar sig på sin förmåga att avkänna rörelser i vegetationen, känna värmeutstrålningen av sitt offer och den koldioxid som offret utsöndrar via utandningsluften. Fästingen sträcker då ut frambenen och griper tag i djuret eller människan som stryker förbi. Sitter vi t.ex i gräset så kryper den helt sonika upp på oss. Fästingen lever ett varierat liv, under sin livstid byter den skepnad ett flertal gånger. Dess livscykel är vanligtvis 2-3 år. Ägg, honan lägger 1000-3000 ägg på marken och dör därefter.

Bilden av fästingarna nedan här kommer från John Vandyk. Han har en sida med flera bilder och filmer, mpeg och mov på sin sida http://www.ent.iastate.edu/imagegallery/ Har du aldrig sett en fästing? Vill du veta hur den ser ut. Klicka här så får du ett smakprov på hur den ser ut.

3 stadierI varje skepnad har den behov av en smaskig måltid i form av blod. Måltiden varar i några dagar, ibland upp till en vecka om den får äta ostörd. Har den bara fått sin årliga måltid kan den övervintra under gynnsamma förhållanden och utvecklas till nasta stadium. Honan tar sin sista måltid innan hon lägger sina ägg och dör. Har du någon gång sett en hona som sugit sig full av blod så hon ser ut som ett fullmatat blåbår, förstår du kanske varför?

Fästingsäsongen varar vanligtvis mellan april och oktober. Med variation, beroende av klimatet, jag har under varma vintrar plockat fästingar i november och februari. Den är aktiv nar det är snöfritt och över +4 grader varmt.

HEM | UPP

Att undvika att bli biten

Det går att undvika att bli biten av fästingar. Är du ute i skogen klä dig så heltäckande som möjligt. Långbyxor, långärmad tröja som är instucken i byxorna och strumporna uppkavlade ovanpå byxbenen. Ha gärna ljusa kläder så ser du krypen lättare.nar du lommer hem kan du tumla kläderna i torktumlaren så dör fästingarna. Inspektera kroppen noga för att upptäcka eventuella krypande fästingar.

De biter sig inte fast på en gång utan vandrar om kring ett bra tag innan de hittar en bra plats att borra ner sina hullingförsedda sugrör. Jag har själv bara haft 3 st fästingar som hunnit bita sig fast och det kan väl inte anses som många. De flesta hinner man ta medans de vandrar omkring.

Larverna sitter längst ned i vegetationen och de vuxna kan sitta ända upp till 1,5 m höjd. Nymfer och vuxna fästingar är ganska utspridda i markerna. Därför får man faktiskt inte så många fästingar på sig normalt efter en skogstur. Däremot är larverna oftast koncentrerade fläckvis, har man maximal otur kan hundratals ha fastnat på kläderna. Själv har jag aldrig upplevt detta, men jag har hört talas om att hundar har fått en hel "kull" av larver på sig, men de har kunnat borstats bort.

Har du tomt och gräsmatta, håll den välansad och kortklippt så vantrivs fästingarna. Ja, du läser rätt! Visst finns de små rackarna på din gräsmatta också. Är du nyfiken kan du ta en ljus,vit filt och dra den över gräset. Finns det fästingar så fastnar de i filten och du kan kolla läget, tumla filten sen. Har du ofta rådjur eller harar på besök på tomten kommer fästingarna som brev på posten. Ett rådjur kan ha hundratals fästingar som sitter och kalasar på sig, en och annan kanske släpper sig ned på tomten och lägger sen sina ägg. Hemma har vi staket, så det problemet har vi inte. Det är bara hundarna som släpper en och annan fästing ute och inne.

HEM | UPP

Om du blir biten

Skulle du ändå ha oturen att bli biten av en fästing så ta det lugnt. Glöm alla kurer med olja, smör eller fotogen. Skaffa dig en fästingplockare att ha i husapoteket, använd den enligt medföljande bruksanvisning och vips så är den borta. Ibland kanske du inte ens har märkt att du haft en fästing på din kropp. Detta kan bero på att den släppt innan den blev upptäckt eller att den var så liten att den knappt syntes.

Du märker inte själva bettet. Innan den börjar suga blod bedövar den bettstället med bedövningsmedel via sin saliv. Sticket blir helt smärtfritt (tack för det) och saliven förhindrar också att blodet koagulerar. Saliven bildar också ett slags cement runt fästingens munapparat och hjälper tll att förankra den, därav namnet kanske.

Har du ingen fästingplockare så ta ett stadigt tag om fästingen utan att klämma på den, vrid samtidigt som du drar den rakt upp. Det är mycket viktigt att du inte klämmer sönder den eller försöker kväva den t.ex med snör, då kan smittämnen injiceras i blodet. Tar du den snabbt, inom ett dygn, minimerar du risken för exempelvis Borrelia men TBE smittar tyvärr direkt. Tvätta rent runt bettstället. Håll ögonen på bettstället de narmsta veckorna, får du en röd ringformad rodnad kontakta din läkare. Likaså om du efter cirka en vecka får influensaliknande symptom.

Men framför allt behåll lugnet, blir du myggbiten drabbas du väl inte av panik, eller hur? Varför då hetsa upp dig efter ett fästingbett, risken är ändock minimal att du drabbas av en fästingrelaterad sjukdom. Du visste väl att även myggor kan sprida smitta, harpest med mera? Vem har sagt att livet ska vara helt fritt från risker.

HEM | UPP

När hunden blir biten

Har du hund vet du vad fästingar är, eller hur? Mina hundar kan fästingrika sommar ha upp till 10 lösspringande och 5 redan sugande fästingar per dag och hund. Men andra sommar är antalet betydligt mindre. Gör det till en vana att dagligen inspektera hunden. Samma sak gäller här, ju fortare fästingen kommer bort ju mindre blir risken för följdsjukdomar. Du kan använda fästingplockaren även på din hund. Själv använder jag fingrarna, efter ett antal borttagande av fästingar för man upp en viss snits. Inte klämma, ta ett stadigt tag och vrid och dra utåt.

Bästa skyddet är att snabbt ta bort fästingarna utan att klämma dem så de sprutar in gift i hundens kropp. Efter en tid får man in en bra snart med enbart fingrarna. Det finns medel som en veterinar kan skriva ut exempelvis Exspot som appliceras på hundens hud och verkar i upp till 4 veckor. Det finns även olika sprayer, en del saluföres i zoo - hundbutiker, men tänk på att gifter i alla former är skadliga både för hundarna, naturen och oss människor. Naturmedel som vitlök anses ha en bra effekt, krossad vitlök i maten eller vitlökskapslar. Ett hopkok av timjan, citronskal och vatten anses vara bra att spraya hundens päls med dagligen. Kan kanske vara värt att prova?

Är du mån om din hund så gör till en vana att ta ett vanligt blodprov på hunden hos veterinär;ren som skickar in provet för analys angående antikroppar (titrar) för Borrelia och Ehrlichia. Det kostar en slant men det är väl älsklingen värd. Både Borrelia och Ehrlichia kan vara svåra att diagnosticera, många hundar lider i onödan.

HEM | UPP

Fästingrelaterade sjukdomar

Vi människor kan bli smittade med ett flertal sjukdomar av fästingbettet. Borrelios, orsakad av bakterien Borrelia, Ehrlichios, orsakad av mikroorganismen Ehrlichia, TBE ett virus plus en hel del andra okända sjukdomar

BORRELIA
Borrelios eller borrelia, som det heter i folkmun, orsakas av en bakterie som finns i fästingens mag-tarmkanal. Upp till 30% av fästingarna bär på denna bakterie. Men denna bakterie överförs endast i blodsugandets slutskede eller om fästingen kläms så antalet smittade människor är inte så stort som man skulle kunna tänka sig. Fås fästingen bort inom 24 timmar är risken minimal.

flaskaEtt par tusen årligen beräknas få en Borreliainfektion i Sverige. Hos cirka hälften visas en hudrodnad på bettstället efter en eller upp till tre veckor. Ibland kan influensaliknande symptom uppträda i samband med hudrodnaden. Kontakta då din läkare som kan ge dig en tio-dagars kraftig Calciopenkur. Ofta försvinner sjukdomen, den självläker utan behandling med antibiotika men det är dumt att chansa. Men hos en del sprids den vidare från huden till centrala nervsystemet, lederna och hjärtat. Hos barn förekommer ofta halvsidig ansiktsförlamning, även i vissa fall hos vuxna.

I detta senare stadium har patienten diverse olika, varierande symptom.

Många går i flera år med sjukdomen i kroppen. Oftast är det de blåa hudförändringarna som leder läkaren på rätt spår, de ser nastan ut som en typisk förfrysningsskada.. Nu har väl läkarkåren blivit lite mer medveten om denna sjukdom, men bara för några år sedan var det svårt att få rätt diagnos.

Diagnosen ställs via blodprov eller prov på ryggradsvätskan. Men alla får ej antikroppar i blodet så vid tveksamma fall bör lumbalpunktion göras. Har det gått så långt att sjukliga hudförändringar syns kan hudprov tas. Vid konstaterad infektion ges en långvarig antibiotikakur, Vibramycin oftast med gott resultat. Efter genomgången sjukdom förblir man icke immun, tyvärr. Men prov med vaccin görs på Åland, förhoppningsvis med gott resultat

EHRLICHIA
Mikroorganismen Ehrlichia ansågs länge av svenska läkarkåren inte kunna smitta oss människor. Men först nu har de lyckats diagnosticera sjukdomen hos människor. I USA är den väl känd. Den har kunnat diagnosticeras av veterinarer hos hundarna i herrans många år. Huvudsymptomen är feber och ledvärk, lever och hjärta kan påverkas. Vibramycin är verksamt i större doser. Inget vaccin finns för närvarande.

TBE
TBE ,en förkortning av engelskans Tick-Borne-Encephalitis, av fästing överförd hjärninflammation orsakas av ett virus. Smittan sprids omedelbart vid bettillfället, då viruset finns i saliven. Viruset finns hos fästingar främst i Stockholms skärgård, Mälaren och delvis utefter ostkusten. De som bor i utsatta områden kan vaccinera sig mot denna sjukdom. I Sverige inträffar ett hundratal fall om året, vissa med dödlig utgång. Det är främst äldre personer som avlider.

Den som smittats av TBE-viruset får efter en eller några veckor influensaliknande besvär. Efter en vecka så tillfrisknar de flesta. Hos cirka var tredje smittad sprids viruset till hjärna och hjärnhinnor. Man återinsjuknar med hög feber, huvudvärk, kräkningar och styv nacke. Uppsök läkare om du misstänker att du blivit smittad. Det finns ingen medicin att tillgå, men sjukdomen ger livslång immunitet. Dock kan trötthet, koncentrationssvårigheter och andra följdsymtom kvarstanna i flera år efter tillfrisknandet.

ANDRA SJUKDOMAR
BABESIOS, rödsjuka, orsakas av en parasit som drabbar främst nötkreatur men fall finns med dödlig utgång där människor drabbats.

TULAREMI, harpest orsakas av en bakterie. Sprids även via myggor.

Q-FEBER, orsakas av en bakterie. Kan drabba oss då med influensliknande symptom. Dock har de flesta smittats genom att inandas infekterat damm i ex. ladugårdar. Men fästingar smider smittan mellan får och nötkreaturen.

Nya infektioner upptäcks hela tiden, nyligen upptäcktes trypasomer och nematoder i fästingar som sugit blod från rådjur. Vi är nog bara på toppen av ett isberg.

HEM | UPP

Hur drabbas hunden?

Tyvärr kan ju aldrig hunden säga vad som felas den. Det är upp till oss att vara uppmärksam på allt som kan tyda på att hunden inte mår bra. Oftast visar hunden upp diffusa symptom som ofta kan skyllas på annat, skendräktighet, sträckning, maginfluensa och dåligt flås.

Både Borrelia och Ehrlichia ger ungefär samma symptom på våra hundar. Trötthet, dålig mage, dålig kondition och sämre koncentrationsförmåga, hunden drar sig undan, är irriterad, tidvis hälta och ledvärk. Får t.ex Ehrlichia härja fritt kan hundens hjärta och lever påverkas. Därför är det så viktigt att diagnosen ställs i tid.

Ett enkelt blodprov kan ge besked om hunden har antikroppar mot endera sjukdomen. Får hunden en kur Vibramycin, verksamt mot båda, så tillfrisknar den oftast. Jag tar prov på mina hundar varje vinter för säkerhets skull. Hittills har alltid någon haft endera Borrelia eller Ehrlichia. Visst kan de ha antikroppar utan att ha utvecklat kliniska symptom, men det är bättre att förekomma än att förekommas.

HEM | UPP

Bruna fästingen

Vår vanliga fästing trivs inte speciellt bra inomhus. De vill ha luftfuktighet för att må bra. Tur är väl det, tänk om en hona skulle lägga ett par tusen ägg som kläcktes inne i sovrummet. Men nu har det invandrat en ny släkting, den bruna fästingen. Förmodlingen har den kommit in via hundar som tagits in i landet från Europa. Den fria invandringen har inte bara positiva effekter. Risken för rabies, hjärtmask, dvärgbandmask och andra parasiter har ökat nu.

Den bruna fästingen trivs och kan överleva i vårt inomhusklimat. Den kan föröka sig och är tämligen svår att bli av med. Risken är väl inte speciellt stor att man ska få hem dem så där hux flux. Men hyr du t.ex en sommarstuga eller jaktstuga som tidigare har hyrts av en hundägare från Europa finns alltid risken där. Fall finns dokumenterade i Sverige på att så har skett.

HEM | UPP Läs mer om fästingar här!

Källor:
Egen erfarenhet
Hunden i Norden nr 4&5 1995
Hundsport nr 4 1994

Annica Tiger reviderat juni 2004
Skicka gärna ett e-mail om du har några synpunkter E-mail a_t@tele2.se