Köpt en njuffevalp? Här kan du får råd!

Förberedelse
Hemkomsten
Allmänt
Motion
Sjukdomar
Husapotek
Pälsvård
Övrig vård
Utfodring
Boktips

Gratulerar dig till ditt val av en Newfounlandshund. Du har nu skaffat dig en trogen kamrat. Vill bara poängtera att det är mina egna erfarenheter och åsikter som speglas här nedan, det är du och din hund som är viktigast. Läs och begrunda, ta åt dig av det som du tycker är bra och strunta i resten. Längst ned har jag lagt in några tips om bra böcker. Ju mer du förbereder dig inför valpköpet, ju mer får du ut av ditt hundägande.

Förberedelser

Innan du tar hem den efterlängtade valpen måste du ha planerat för den. Köpt hem valpfoder, vattenskål i keramik, matskålar i rostfritt, koppel, halsband och några robusta leksaker. Ni måste planera för vart den ska sova. I början kan det vara lämpligt att den sover i en liten inhägnad i anslutning till sovrummet. Då lär den sig snabbt att säga till när den behöver ut och göra ifrån sig.

Familjen bör ha familjeråd om vilka regler som ska gälla i er valpuppfostran. Konsekvens är A och O. Alla måste följa samma regler annars blir bara valpen förvirrad och osäker. Exempelvis så kan det bli svårt att förklara för en 60-kilos nalle att det helt plötsligt inte är tillåtet att hoppa upp i sängen och ligga och gosa längre. Då är det bäst om alla redan från början är konsekventa så slipper både ni och hunden onödigt bekymmer.

Förhoppningsvis har du haft möjlighet att besöka valpen ett par gånger så ni har bekantat er med varandra. Lämna gärna en snuttefilt som kan bli lite inpyrd med välbekanta dofter att ta med hem senare när ni hämtar valpen, så kan det underlätta omställningen för den. Det är svårt nog ändå för den lilla valpen att helt plötsligt ryckas ifrån sin ursprungliga flock och anpassa sig till en ny. Är den orolig första natten kan en väckarklocka gömmas under snuttefilten och påminna om mammas hjärtslag.

TILLBAKA | UPP

Hemkomsten

valpFörsta tiden ska valpen i princip bara äta, sova och göra sina behov. Den behöver mycket kärlek, lugn och ro samt framför allt sömn. Den behöver tid på sig att bekanta sig med den nya miljön och de första dagarna bör ni ta det mycket varligt. Vänta helst några dagar med att förevisa valpen för vänner och bekanta.

Valpen behöver alltid uträtta sina behov efter lek, sömn och måltider, det vill säga ofta. Lyft då ut den för att få möjlighet att göra behoven på rätt plats. Olyckor kommer givetvis att inträffa inomhus. Banna absolut inte valpen för att den har gjort ifrån sig inne. Rumsrenheten kommer automatiskt vid cirka tre till fyra månaders ålder om ni följt råden ovan.

TILLBAKA | UPP

Allmänt

Newfounlandshunden är en familje-och sällskapshund. Den som har planer på att tävla i agility eller bruks bör kanske välja en annan ras. Därmed inte sagt att njuffarna trivs bäst i soffhörnet. Nej, de trivs med att arbeta och leva ett rörligt liv. De är dock inte den typ av hundar som biter sönder möblemanget eller blir rastlösa om de inte får timtals med motion eller måste vara ensamma hemma en kortare tid.

SmulanRen vardagslydnad är ett måste för en så stor hund. Har du möjlighet så anmäl gärna valpen till en valpkurs och fortsätt senare med en unghundskurs. Har du inte någorlunda pli på din hund kan du få stora problem. Det finns faktiskt människor som inte uppskattar att bli omkullvräkt av en 60-kilos best, vars enda uppsåt är att hälsa ivrigt på den nya bekantskapen.

Som ägare till en stor hund måste du ta ansvar för vad den gör. Gå på kurs är bra, det ger dig möjlighet att lära dig mer om hundägandet och din hund får träffa andra hundar och lära sig prata hundspråk. Du får möjlighet att träffa andra mattar och hussar och ni kan lära er av varandra. Allt går inte att läsa sig till tyvärr. Ledarna på dessa kurser är oftast duktiga och erfarna hundmänniskor och kan ge dig tips, råd och svar på eventuella frågor du har

Newfounlandshunden mår bäst om den har flocken runt omkring sig och passar ej att ligga ensam i en stadslägenhet. Den trivs bäst med att strosa runt på tomten och komma in när det passar för att kolla in vad övriga flocken gör.

Som vakthund inger rasen respekt enbart på grund av sin storlek. En normal njuffe bits ej men kan morra avskräckande åt eventuella ovälkomna besökare. En Newfounlandshund är en passande hund i en barnfamilj, då den är godmodig och har tålamod. Men det finns undantag, men då har det berott på att hunden har haft något allvarligt fel, till exempel förstörda höftleder som orsakat hunden smärta.

SmulanDen älskar snö och bli inte förvånad om den väljer att ligga ute i timtals och filosofera i snön. En njuffe är inte särskilt förtjust i värme. Varma sommardagar tillbringas helst i stillhet och i djup skugga. Inomhustemperaturen bör anpassas till en för hunden lagom värme, det vill säga ej för varmt.

En njuffe kräver stort utrymme inomhus. Det är en stor hund som kan duka av kaffebordet i ett nafs med sin glada och yviga viftande svans. En Newfounlands hund inser inte riktigt hur stor den är egentligen. Och stora blir de, det ska ni som valpköpare vara fullt med det klara med innan köpet.

Vatten är favoritelementet, både att dricka och att bada i. I brist på rent badvatten bli inte förvånade om den med glädje uppsöker närmsta lerpöl och lägger sig i den och bara myser. Bli inte arg, den följer bara sina naturliga instinkter. Det är en vattenhund, siluettursprungsuppgiften var att dra nät åt fiskarna på ön Newfoundland Den används som livräddare och många avlägger vattenprov och tävlar med hunden. Den älskar att bära och dra på saker. Dra nytta av den lusten och lär den att dra pulka eller bära klövjeväskor på utflykten.

Du kan också lära den att hjälpa till med att bära hem posten. Vad gör det om tidningen blir lite fuktig om man får njuta av njuffens glädje att stolt bära hem den. En hund måste få uppleva att den gör lite nytta, annars blir den passiviserad och allmänt uttråkad. Newfoundlandshunden är framavlad för att sättas i arbete.

TILLBAKA | UPP

Motion

Observera att en njuffe ska inte motioneras under sitt första levnadsår. Korta promenader och bus på tomten är tillräckligt. Att låta valpen regelbundet gå i trappor är förkastligt med tanke på eventuella framtida problem med höftlederna. Betänk att under sitt första levnadsår ska den lilla söta valpen förvandlas till en stor nallebjörn.

Men när den är utvuxen har du en trogen kamrat ute i skogen eller under promenaden. Det är svårt att ge några rekommendationer om hur mycket motion en vuxen njuffe ska ha. Den anpassar sig lätt till familjens livsmönster, men en rejäl promenad på ungefär 1 timme samt två kortare turer är minimum anser jag. Men alla hundar är sina egna personligheter och ni får pröva er fram till vad den kräver. Men jag rekommenderar inte att ni cykelmotionerar hunden, det är den inte byggd för.

Försök undvika alltför mycken boll och pinnkastning. Dels frestar det på lederna och risken är stor att du får en konstant stressad och uppjagad hund. Men låt gärna njuffen släpa på sina pinnar och bollar. Lusten att bära måste den få utlopp för.

TILLBAKA | UPP

Sjukdomar

Köp endast valp från friröntgade föräldrar. Höftledsdysplasi kan dels vara ärftligt samt framkallas av för kraftig motion under uppväxten. När hunden är cirka 13 månader bör njuffen höftledsröntgas.

En del njuffar lider av hormonellt betingade hudproblem. Fläckar av eksem och vätskande sår uppstår titt som tätt och är svåra att bemästra, klåda förekommer också. Zinksalva och Meku skyddspuder kan lindra. Veterinär ska givetvis uppsökas för utredning. Detta icke att förväxlas med de snabbt övergående så kallade "hotspots" som kan uppstå på sommaren på grund av värme och fuktighet. Här gäller det att klippa upp lite runt omkring för att lufta såren, hålla rent och pudra på Meku skyddspuder

njuffe Ibland händer det att hunden får i sig något olämpligt och blir dålig i magen eller kräks. Oftast går det över inom något dygn. Är avföringen rinnande, ge koltabletter och låt hunden fasta något dygn. Sen startar du upp utfodringen igen med lättsmält mat, ris, kokt fisk och majsvälling. Vid utdragna besvär gå till veterinären för utredning. Hellre gå en gång för mycket än att komma iväg försent. Liksom vi människor kan faktiskt även våra hundar få diverse sjukdomar som behöver behandlas.

Se upp med fästingarna. Det har på senare tid visat sig att de ställer till med mer problem än vad tidigare ansetts. De kan bland annat överföra Borrelia och Ehrlichia genom sina bett. Båda sjukdomarna botas med en penicillinkur. Blir hunden ovanligt trött, hängig och kanske småhaltar utan anledning kontakta veterinär för eventuell blodprovstagning. Smittorisken varierar i landet, kolla upp hur läget är där ni bor.

Ibland blir analkörtlarna runt anus inflammerade och tilltäppta och måste tömmas, lämpligtvis av en veterinär första gången som kan visa er hur ni själva kan göra detta vid behov. Hanhundar kan få förhudskatarr, införskaffa en bollspruta som fylles med Klorhexidin 2mg/ml och spruta in i förhuden och massera runt. Kan upprepas ett par gånger till de variga flytningarna upphört. Tikar kan få flytningar, speciellt vanligt efter löpningar och då bör ni kontakta veterinär för eventuell medicinering.

Lägg upp en vaccinerings- och avmaskningsplan tillsammans med er veterinär. Är ni osäker på hur ni ska klippa klorna be då denna att demonstrera. Se till att ni skaffar en veterinär ni litar på.

TILLBAKA | UPP

Husapotek

TILLBAKA | UPP

Pälsvård

Pälsvård ska du börja med så fort som möjligt. Valpen ska med lek och kel läras att matte eller husse med jämna mellanrum ska borsta igenom pälsen och klippa klorna. Har du missat detta står du inför stora problem den dagen hunden är vuxen och ställer sig helt oförstående till sådant.

Det räcker om du går igenom pälsen cirka en gång i veckan. Du behöver en borste med långa styva och glesa borst, samt en så kallad pudelkam, en tovutredare samt en finare kam till finputsningen. Schamponera inte hunden för ofta, oftast räcker det med en avsköljning med lite varmt vatten om den till exempel har rullat sig i en lerpöl.

Normalt ska det räcka med en schamponering cirka en gång i kvartalet. Gör det till en vana under sommarhalvåret att dagligen kontrollera pälsen för att tidigt upptäcka fästningar och begynnande värmeutslag. Desto tidigare värmeutslagen behandlas desto fortare försvinner de.

TILLBAKA | UPP

Övrig vård

Tassarna ska skötas. Klipp klorna och klipp bort överflödigt hår. Ibland kan svamp bildas, det blir rött och irriterat. Det finns Pevarylpuder på apoteket som kan pudras på enligt anvisning.

öraKontrollera öronen regelbundet. Inga flytningar eller svarta kruskor ska finnas utan det ska bara dofta svagt av öronvax och vara ljust och fint. Ögonen ska vara klara och rosafärgade i kanterna. Bildas lite smolk i ögonvrån torka bort det försiktigt med en mjuk lätt fuktad trasa.

Efter varje måltid skall munnen torkas av med en mjuk handduk för att hålla rent och undvika dålig lukt. Försök att hålla efter med trasan på sommaren då den har druckit vatten. Men det kan vara lättare sagt än gjort för på sommaren bor njuffen i vattenskålen. Men försök håll halsen och bröstet torrt för att undvika fukteksem under den varma årstiden.

TILLBAKA | UPP

Utfodring

Newfounlandshunden ska alltid ha tillgång till rent och färskt vatten serverat i en tung keramikskål som omöjliggör omkullvältande. Som tidigare påpekats, finns det ingen vattenpöl att bada i så fixar sig njuffen en genom att välta sin skål, och det kanske inte är så lämpligt inomhus.

matbordValpen ska ges fyra måltider per dag, vid fem månader minskas antalet givor till tre. När valpen är sju månader minskar du till två gånger. Ge valpen mat så den blir mätt, den behöver mat nu när den ska växa till sig. Den ska givetvis inte rulla fram som en tunna, men du behöver inte snåla med maten. Följ anvisningarna som fabrikanterna angett när den är valp. Även när njuffen är vuxen kan du fördela måltiderna på två gånger, det underlättar matsmältningen och man ska inte glömma att måltiderna är en av dagens höjdpunkter.

Använd gärna helfoder och under första valptiden det speciella valpfodret som finns i handeln så vet ni att hunden får i sig det den behöver. Doserar du efter tillverkarens rekommendationer ska du inte behöva ge något extra vitamin och mineraltillskott, förutom C-vitamin. Personligen anser jag att det ska vara lite extra att vara hund så blanda gärna i lite extra i maten. Tänk efter själv, skulle det vara kul att äta samma torra kulor dag efter dag.

Men vänj hunden med en sak i taget så ser du vad magen klarar av, det varierar från hund till hund. På nästa sida får du några tips på vad som brukar uppskattas. Prova dig fram och testa vad hunden tycker om, smaken är delad även i hundvärlden.

Valpen bör få äta sig mätt och får gärna vara lagom i hullet. Men när den är vuxen se till att den inte blir överviktig. Hundmatstillverkarna har ofta glädejeransoner och just din hund kanske klarar sig med lite mindre för att hålla ett lagom hull, du får prova dig fram. En hund mår aldrig bra att vara överviktig som vuxen.

En gång om dagen kan du ge hunden en tuggpinne eller ett tuggben att gnaga på för att rensa bort tandsten och andra orenheter. Som lördagsgodis kan du ge den ett märgben, det blir veckans höjdpunkt. Observera att du aldrig ska lämna hunden ensam med tugg eller märgben. De kan om oturen är framme splittra märgbenen och få i sig flisor eller svälja tuggbenen hela om de är glupska.

Undvik motion en timme före och efter utfodringen. Stora hundar kan få en dödlig åkomma, magomvridning, om magen inte får vila. Servera maten i en matbar, en rostfri ställning som gör att matskålen kommer upp en bit ifrån golvet. Dessa finns att köpa i välsorterade zoo-affärer, då minskas gaserna i magen om de får maten serverad en bit ovan golvet.

TILLBAKA | UPP

Övrigt

Se till att din älskade hund är försäkrad om oturen skulle vara framme. Veterinärvård är dyrt, ett benbrott kan kosta tusenlappar. De seriösa uppfödarna har oftast tecknat en valpkullsförsäkring på sina valpar. Men den täcker enbart medfödda defekter som visar sig inom två år.

Det är ett stort ansvar att skaffa sig en valp. Den är ingen kul leksak som går att slänga ifrån sig om man tröttnar. Visst ska det erkännas att det inte bara är solsken utan ibland är det faktiskt bökigt och besvärligt, men det positiva överväger. Det blir en livsstil att vara hundägare, en gång hund alltid hund. Jag skaffade min första hund vid 30-års ålder, nu kan jag inte vara utan.

Innan ni genomför valpköpet bör ni ha övervägt både för och nackdelar med att ha hund. Ni blir bundna, vid utlandsresor måste ni skaffa hundvakt och hunden måste rastas ett antal gånger varje dag.

Slösa med din kärlek och omvårdnad. Det är trams att en hund kan skämmas bort. Nej, de har lika stort behov av uppmärksamhet och kärlek som vi människor har. En hund som ingen bryr sig om blir antingen passiviserad eller stökig. Valpar får oftast den uppmärksamhet de kräver men glöm inte bort den vuxne hunden. Den är ju fortfarande ett "barn", en hund blir aldrig klokare än en 3-åring.nalle

Är den för stor att ha i knät så kryp ned till den på golvet och gosa med den där. Jag kan lova att det uppskattas. Släpp fram barnet i dig, njut i fulla drag av din nallebjörn, en riktigt mysig Newfounlandshund. Ju mer kärlek du slösar på den desto mer får du tillbaks.

TILLBAKA | UPP

Boktips

  • LYCKLIGA LYDIGA HUNDAR ANDERS HALLGREN JYCKETRYCK
  • FRIA HUNDAR ANDERS HALLGREN JYCKETRYCK
  • LEXIKON I HUNDSPRÅK ANDERS HALLGREN JYCKETRYCK
  • MIN BÄSTA VÄN MARIE HANSSON JYCKETRYCK
  • HUNDFOSTRAN/SÄG ALDRIG NEJ ROGER MUGFORD W&W
  • HUNDENS SJUKDOMAR BIRGITTA WIKSTRÖM ICA FÖRLAG
  • HUNDVALPENS LÄRA FÖR LIVET CECILIA HOLMSTEDT SPEKTRA
  • MIN NEWFOUNDLANDSHUND BRIGITTE GOTHEN ICA FÖRLAG

    Annica Tiger juli 1999
    Skicka gärna ett e-mail om du har några synpunkter
    E-mail a_t@tele2.se